Met de deur in huis vallen

Hoe vaak doe jij dat in je posts, blogs, podcasts, etc.?

Gewoon straight to the point in je intro delen wat het punt is dat je wil maken, de tip die je wil delen of wat dan ook.

Of ben jij meer van de boel opwarmen, verhaaltje erbij en dan ergens halverwege of richting het eind dat punt delen waar het eigenlijk om gaat?

In kranten en tijdschriften vallen ze vooral met de deur in huis. Ze vertellen altijd het belangrijkste eerst, in de body lichten ze het toe en vervolgens volgt de extra informatie en feitjes e.d.

Zo hebben mensen die halverwege afhaken altijd de belangrijkste informatie meegekregen. En het is ook handig voor de opmaak. Als er te weinig ruimte is, kan er aan het eind makkelijk een stukje gedelete worden. Want daar staat niet de belangrijkste informatie.

In vakjargon noemen ze dat de omgekeerde piramide. šŸ”»

Die methode werkt ook heel goed voor blogs en podcasts e.d. Hopsa, gelijk aan het begin delen waar het over gaat en daarna verder toelichten.

Daā€™s fijn voor je lezer, luisteraar en kijker want het maakt het verhaal lekker concreet en duidelijk.

Ook kan hij of zij zo aan het begin gelijk beslissen of het interessant genoeg is om door te gaan. In plaats van aan het eind erachter te komen dat dat niet zo was.

Ik zelf ben daar wel fan van. Lekker to the point en duidelijk.

Als ik die rustige opbouw wil, dan pak ik er gewoon een thriller of roman. Want daar lees je meestal niet al aan het begin hoe het afloopt. šŸ˜‰