Wat als je leven over een jaar nog hetzelfde is?

Wat denk jij als je die vraag leest?
‘Helemaal prima!’ of ‘oh chips, dat is niet de bedoeling’?

Iedere keer als ik aan een nieuwe baan begon dacht ik: prima, eindelijk mijn plek gevonden! Om een tijdje later tot de conclusie te komen dat dit ‘m toch niet helemaal was en ik er over een jaar niet nog wilde zitten. De ene keer kwam dat moment wat sneller dan de andere keer. Want ik heb het bij diverse banen ook echt wel naar mijn zin gehad.

Maar steeds kwam er zo’n moment dat het ging kriebelen en ik dacht ‘uh, liever niet over een jaar nog steeds hier’. En dan kwam het dilemma: wat wil ik dan wel? Want ik ben nou eenmaal niet zo iemand die altijd al heeft geweten wat ze wilde worden, later als ze groot is. 😜 

Groot ben ik inmiddels wel, maar nog steeds denk ik af en toe ‘is dit dan mijn ding?’ En zo langzamerhand heb ik het gevoel dat het helemaal niet om dat antwoord draait, maar veel meer om ‘is dit mijn ding voor nu’. In plaats van voor altijd dus. 

Voor mij maakt dit namelijk een groot verschil. Ik ben niet zo goed in mezelf voor eeuwig vastleggen, want wat als ik dan over een tijdje toch wat anders wil? 

Nou, zeg ik dan nu tegen mezelf; dan ga je over een tijdje gewoon weer iets anders doen. Niks hoeft eeuwig te duren. Je doet het zo lang je het leuk vindt en zo lang je er blij van wordt. Punt. 

En als dat niet meer zo is, dan pas je het aan. Dat kan door iets kleins te veranderen of iets groters. Dat zie je dan tegen die tijd wel. Daar kan ik me nu heel druk om gaan maken, maar dat heeft totaal geen zin. Want ik kan niet voorspellen wat er in de tussentijd allemaal gebeurt. Helaas. 😂

Dat zou mijn brein graag willen, maar mijn gevoel doet niet aan vooruitdenken. Die weet alleen wat er nu is. En tja, eigenlijk is alleen ook nu belangrijk. Want je leeft nu en ja, hopelijk over een paar jaar ook nog steeds, maar dat is niet de tijd waar je nu bent. Als je begrijpt wat ik bedoel. 

Dus als jouw antwoord is dat je over een jaar niet meer wil doen wat je nu doet (werk, bedrijf, relatie, etc.), wat ga je daar dan nu aan doen? Blijf je balen en zitten waar je zit of kom je in actie en ga je (tijdelijk) het ongemak opzoeken van iets nieuws en anders waar je mogelijk wel echt blij van wordt?